14 september 2023 – GROU IN DE GEEST VAN DE HANDEL

Wandelend door Grou met gidsen als Hepke Hiemstra, Dita Huisman en Bauke Hooghiemster, was het alsof de deksel van een goed bewaarde schat op 14 september heel even op een kier werd gezet om de toehoorders een blik in het verleden van een bijzonder dorp te gunnen. De aanwezige ondernemers genoten met volle teugen van de inspirerende informatie die de gidsen vol enthousiasme deelden. Grou, dat is ontstaan vanuit de handel, is door de eeuwen heen een plek geweest waar innovatie en internationale handel een belangrijke rol speelden. Gelukkig is dat ook vandaag de dag nog te zien aan het relatief grote bedrijventerrein.

De handel begon op de terp waar nu de Sint Piterkerk staat. Ter afsluiting van de bijeenkomst nam Klaas Stelma de aanwezigen in vogelvlucht mee op een reis door de tijd van begin van de bouw van de kerk tot toekomstige plannen voor de kerktuin. Opvallend is dat de plek waar de Sint Piterkerk staat van oudsher mensen met elkaar verbond. Die functie is, zij het in verschillende vormen, altijd gehandhaafd.

Ondanks de industrie en innovatie, kenmerkt Grou zich van oudsher ook door de rol van ambachten. Dit maakt Grou ook vandaag aantrekkelijk en authentiek. Tijdens de bijeenkomst werd via de ambachten een verbinding gemaakt tussen het verleden en het heden. Zo was de ontvangst compleet met de heerlijke chocoladerotsjes met Fryske Dumkes van Marten Boonstra, Echte Bakker. Onderweg trakteerden Dillan en Jeanine de wandelaars op haring bij Vis & Friet. Joop schepte het ijs dat Monique die ochtend had gemaakt bij Scoop Icecream. De afsluitende borrel werd verzorgd door Tië-Ids van Mitra Breeuwsma, aangevuld met heerlijke borrelhapjes die Nienke in haar Vers Atelier had bereid op prachtig verzorgde borrelplanken.

We danken alle betrokkenen voor de organisatie van dit inspirerende evenement en de aanwezigen voor de aanwezigheid en het enthousiasme.